söndag 9 mars 2008

Idag ramlade jag av en slump över en efterlysning av försökspersoner för en ny behandlingsmetod av endometrios. Jag har tidigare varit i kontakt med en av de ansvariga men jag uppfyllde då inte alla kriterier för att få vara med. Funderar nu på att ansöka som försöksperson igen. Tyvärr är det en hel del risker involverat om jag gör det. Återkommer till det senare. Såhär ser deras efterlysning på försökspersoner ut:

HAR DU ENDOMETRIOS? Vi kommer att utvärdera en ny behandlingsmetod mot menssmärtor för patienter med endometrios. Vi genomför en studie där äggledarna genomsköljs vid tre tillfällen. Varje tillfälle motsvarar ett läkarbesök på gynekologmottagningen (ca 45min). Preliminära resultat är goda med chans till förbättring eller smärtfrihet i upp till ett år efter behandling. Vi söker försökspersoner i åldern 20-40 år med säkerställd endometrios och menssmärtor. Om du är intresserad, ta kontakt med kvinnoklinikens forskning på Danderyds sjukhus för mer information. Ansvariga läkare: Specialist i Obstetrik och Gynekologi Karin Wickström Docent/överläkare Greta Edelstam Docent/verksamhetschef Sven-Eric Olsson Medicine doktor/specialist i Obstetrik och Gynekologi Anette Sjösten Medicine doktor/överläkare Christine Bruse e-post: hilde.larsson@ds.se eller charlotte.wistrand@ds.se telefon: 08-655 70 22

Problemet för min del med att delta i detta test är som sagt att jag inte uppfyller alla kriterier.
1) Man måste ha en regelbunden menstruationscykel.
2) Man får inte vara under någon sorts hormonbehandling om man ska delta.

Alltså: Jag har en hormonspiral för att hålla min endometrios "lugn" och förhindra uppkomsten av nya cystor. Denna spiral gör ju såklart så att jag överhuvudtaget inte har någon mens. Så här uppkommer då en hel del frågor:

1) Är det värt att ta ut spiralen för att kanske få mens igen med alla smärtor som hör därtill?
2) Vad händer om mensen ändå inte blir regelbunden?
3) Är det värt risken att jag får nya cystor?
4) Vad händer om jag dessutom hamnar i placebogruppen?

Då har ju allt dessutom varit totalt förgäves… Men jag ska ringa och prata med dem på måndag trots allt. Jag tror att det är värt det – trots allt. Hoppas faktiskt att jag har en chans att komma med. Endometrios – eller vansinne?

Edit: Jag ringde och pratade med dom och de skulle återkomma men det har de inte gjort än, så jag väntar ännu...

Inga kommentarer: